Turnajaiset ravintolassa

Turnajaiset ja hyvää ruokaa

Show on parhaimmillaan, kun tarjolla on loistavaa ruokaa ja viihdettä. Maailmalla paljon suosiota saaneet keskiaikaiset ravintolat tarjoavat juuri tätä. Alue on rakennettu areenan muotoon, jossa keskellä on esiintymisalue. Henkilökunta on luonnollisesti pukeutunut keskiaikaisiin vaatteisiin ja tarjoiltu ruoka on myös samalta aikakaudelta tuotua tähän päivään sovitettuna. Ohjelmisto on todella viihdyttävää ja usein onkin tarjolla eri tasoisia paketteja, joista riippuu esimerkiksi kuinka hyville paikoille pääsee ja millaista oheismateriaalia mahdollisesti saa. Tarjolla on oikeita hevosia ritareineen taistelemassa turnajaisissa ja miekkataisteluissa. Myös hevosten osaamista on mahdollisuus ihastella, sillä näytöksiä on moneen makuun.

Turnajaiset ja ravintola tuntuu ehkä suomalaisesta ensin hassulle yhdistelmälle, mutta se todellakin on kokemisen arvoista varmasti. Esityksen pitäisi olla yleensä sopiva myös koko perheelle, joten liikaa jännitystä ei ole kuitenkaan luvassa.

Turnajaiset ja hyvää ruokaa
Turnajaiset ja hyvää ruokaa

Erilainen ravintola

On hyvä katsoa maailmaa välillä laatikon ulkopuolelta ja kokeilla uutta. Sen on osannut tehdä ainakin Medieval Times -ketju, joka tarjoilee keskiaikaista riemua tähänkin päivään. He järjestävät myös juhlia, joiden teemana on luonnollisesti keskiaika.

Ketju palvelee Yhdysvalloissa useissa kaupungeissa ja jopa aina Kanadassa saakka. Tilaa kutsutaan linnaksi, joka on nimetty sijaintinsa perusteella. Hevoset eivät ole ainoita eläimiä esityksissä, siellä voi nähdä jopa koulutettuja haukkoja. Nämä uljaat linnut lentävät pitkin aluetta ja onkin huomautettu, että tänä aikana tulisi yleisön pitää kädet sylissä ja istua rauhallisesti.

Keskiaikaista ruokaa

Ruokaan on panostettu, mutta kuten keskiaikaan sopii, se ei ole kovin monimutkaista. Se ei vähennä sen herkullisuutta vähääkään. Toki asioita on nykyaikaistettu, sillä esimerkiksi maustaminen oli aivan lapsen kengissä vielä noihin aikoihin. Mutta perinteissä pysytään ja ruokajuomaksi saa halutessaan olutta, jota todellakin nautiskeltiin jo kauan kauan sitten.

Ruoka koostuu lähinnä paahdetusta kanasta, perunoista ja maissintähkä lisukkeesta. Mitä muuta voisi olettaa saavansa, kun puhutaan keskiajasta? Joillain keskiaikamarkkinoilla voi nähdä kokonaisen sian vartaassa perinteiseen tapaan, mutta se ei ole tapana tässä ravintolaketjussa. Suomalainen teatteriravintola ei ole vielä näin suureellisiin mittasuhteisiin päässyt kasvamaan, mutta viihdykettä on kuitenkin jo täälläkin saatavilla ruoan ohelle.

Turnajaiset ovat totista leikkiä

Eihän teatteri olisi mitään ilman kunnon esitystä ja turnajaiset todellakin ovat juuri sitä. Esiintyjien täytyy kuitenkin olla ammattilaisia, etteivät he loukkaa itseään, toisiaan saati hevosia, jotka ovat mukana näytöksissä. Myös eläimet tulee kouluttaa asianmukaisesti, jotta ne tietävät kuinka toimia eivätkä säiky ihmisiä tai ääniä suotta. Kaikki on luotu mahdollisimman aidon oloiseksi, että yleisö viihtyisi ja haluaisi tulla myös uudestaan kokemaan elämyksen.

Show on turvallinen hurjasta ulkomuodostaan huolimatta. Esiintyjien sanotaan olevan erittäin koulutettuja aseidenkin käyttöön, joita on useita erilaisia entisaikoina oikeastikin käytettyjä. Kuten miekka, peitsi joka on juurikin turnajaisissa käytetty ase sekä nuija, joka ei luultavasti kovin paljoa esittelyä kaipaa. Aseiden lisäksi esiintyjillä on asianmukaiset suojavarusteet yllään vahingon välttämiseksi ja luonnollisesti, koska keskiajan ritareillakin oli yllään haarniska tai muuta suojausta.