Siirry suoraan sisältöön
katkarapujen terveellisyys

Katkarapujen terveellisyys korostuu rasvattomuutena

Pidätkö sinä katkaravuista vai ovatko ne mielestäsi luotaantyöntäviä? Jos niitä ei tunne kunnolla, niin silmissä ne saattavat kääntyä luotaantyöntäviksi. Siksi on syytä tutustua niihin pintaa syvemmältä, sillä katkarapujen terveellisyys on kieltämättä omaa luokkaansa. Jos totta puhutaan, niin katkarapu on mainio vaihtoehto lohelle, vaikka molemmat sopivat erinomaisen hyvin gurmee annoksiin. Molemmat päihittävät terveellisyydellä selvästi punaisen lihan ja siksi on syytä puhua tässä yhteydessä katkaravuista tarkemmin.

Vähärasvaisten katkarapujen terveellisyys ja gurmee

Pitkä teatteriesitys tarvitsee hiukopalaa eikä katkarapu ole mikään huono vaihtoehto. Siinä on runsaasti erilaisia ravintoaineita, mutta vain vähän rasvaa. Usein puhutaan siitä, että niiden korkea kolesterolipitoisuus on huolestuttava, mutta niitä voi silti syödä kohtuudella.

Yksi erittäin maistuva herkku on ehdottomasti katkarapu skagen tai yksinkertaisesti katkarapuleipä. Se sopii erinomaisesti huikopalaksi, mutta sopii erittäin hyvin myös teatterin väliajalle.

Mielenkiintoista on sekin, että katkarapujen terveellisyys nousee esiin myös niiden proteiinipitoisuuksissa. Ne sisältävät myös paljon B12 -vitamiinia, joka pitää huolta siitä, että muisti ei heikkene tai raajat puudu.

Suosivatko suomalaiset katkarapuja?

Ikävä totuus on se, että toistaiseksi ainakin liian vähän. Joka kolmas suomalainen laittaa suuhunsa katkarapua noin kerran kuukaudessa. Lisäksi niitä syövät useimmiten nuoret, sillä suosittuja annoksia ovat pizzat tai erilaiset katkarapusalaatit. Luonnollisesti salaatit ovat terveellisempiä, jos pizzoihin verrataan.

Jos suomalainen ostaa katkarapuja, kyseessä ovat lähinnä kuoritut pakastekatkaravut. Sen jälkeen suosituinta on jo äsken mainitut salaatit sekä muut valmisateriat. Myös voileivät kuuluvat suomalaisten suosikkilistalle. Tuntuu siltä, että katkarapujen terveellisyys on vain pienen joukon tiedossa.

Esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa katkaravut ovat löytäneet paremmin tiensä ruokapöytiin. Tämä kertoo siitä, että suomalaisilla on vielä jonkin verran oppimista niiden hyödyntämisessä.

Katkarapujen terveellisyys ja ruuanlaitto

Aina ei tarvitse katkarapuja lähteä etsimään ravintolasta tai teatterin väliajalta, vaan voit harkita niistä valmistettavia aterioita. Äsken jo mainittiin voileivät, jotka ovat helppoja tehdä ja niistä löytyi myös ohje. Katkarapuja on helppo löytää kauppojen pakastealtaista, sillä niitä on tarjolla läpi vuoden ja jopa pienemmissäkin kaupoissa.

Salaatteihin ne sopivat myös erinomaisesti, mutta yksi arkinen ruoka on myös kastike, jossa voit hyödyntää myös tomaattimurskaa, sipulia sekä kesäkurpitsaa. Kastikkeesta tulee maistuva sekä toisaalta myös kevyt. Se sopii mukaan varsin monen erilaisen lisukkeen kanssa.

Jos sen sijaan olet enemmän kiinnostunut jättikatkaravuista, niin ne ovat erinomainen vaihtoehto grillauksessa. Mikä olisikaan parempi grillikauden avajaisissa kuin ravunpyrstöt marinoituna ja sen jälkeen ne voi pujottaa vartaisiin. Ne ovat erittäin lihaisia sekä maukkaita. Katkarapujen terveellisyys tulee grillatessakin esiin.

Pasta ja keitto katkaravusta

Jos teatteri ja ruokailu kuuluvat yhteen, niin samalla tavoin kotona voi olla luova sekä taikoa katkaravusta herkullisia ruokia kastikkeiden ja salaattien vaihtoehdoksi. Katkarapujen terveellisyys ei ole turhaa puhetta, vaan annoksesta tulee kevyt ja maistuva.

Katkarapu-kasvispastaan on järkevää yhdistää jo kastikkeen yhteydessä mainittuja aineksia. Kesäkurpitsa sekä minitomaatit sekä pinaatti sopivat erinomaisesti makuyhdistelmänä pastaan. Tässä tapauksessa kastikkeena voi käyttää ranskankerman tai turkkilaisen jogurtin kanssa tehtyjä kastikkeita.

Katkarapu yhdistettynä avokadoon on nopea tehdä ja se on valmista jopa 15 minuutissa. Toinen vaihtoehto on hyödyntää maissia ja keittoon tulee tässä tapauksessa myös tomaattimurskaa sekä erilaisia mausteita. Tämä sopii hyvin kylmään talvi-iltaan.

Katkarapujen terveellisyys sekä greipin happamuus

Mielenkiintoisia ruokia syntyy myös silloin, jos käytetään makujen vahvoja äärilaitoja. Ensimmäisenä tuskin tulee mieleen greippi, joka on happamuudeltaan täysin omaa luokkaansa. Sitä tasoittamaan voi käyttää avokadotahnaa ja maku on hiukan pehmeämpi. 

Monien mielestä aasialaiset maut ovat niin sanotusti suuhun sopivia ja niitä voi myös yhdistellä eikä katkarapujen terveellisyys katoa mihinkään. Hyviä vaihtoehtoja ovat limetti, korianteri sekä inkivääri. Jos kaipaat enemmän tulisuutta, niin chili on vielä yksi vaihtoehto.

Katkaravuista on moneksi

Kuten huomaat, katkarapu taipuu moneen eri ruokaan todella helposti. Niitä voi yhdistellä erilaisten mausteiden sekä jopa happamien hedelmien joukkoon. Katkarapujen terveellisyys sekä esimerkiksi greippi auttaa ihoa kiinteytymään, joten se sopii hyvin osaksi ruokavalioita.

Katkaravut sopii myös kiireeseen ja silloin, jos saat yllätysvieraita. Tosin sinun kannattaa varmistua siitä, ettei kenelläkään vieraista ole allergioita, jotka estäisivät niiden syömisen. Puolessa tunnissa saat herkullisen ruuan, joka ei todellakaan jätä ketään kylmäksi.