Kokki kasaa ruoka-annosta

Ravintola Savoy on tunnettu ja laadukas ravintola

Kunnioitettavaan ikään ja maineeseen ehtinyt Ravintola Savoy on paikkansa ansainnut suosituimpien ravintoloiden listalta. Se on perustettu vuonna 1937 Ahströmin suvun rakennuttaman rakennuksen kahdeksanteen kerrokseen. Seitsemäs kerros suunniteltiin yksityistilaisuuksille erilaisine kabinetteineen ja tila on erittäin muuntautumiskykyinen. Tiloja voi erottaa ja yhdistää toisistaan aina tarpeen ja ihmismäärän mukaan. Aivan ensimmäiset ravintoloitsijat olivat ruotsalaissyntyiset Gustav Rasmussen sekä Runar Björklund, jotka kumpikin omistivat Helsingistä myös muita ravintoloita.

Ravintola Savoy ja sen suunnittelu

Ravintolan suunnittelusta vastasivat suomalaisille erittäin tutut nimet, Aino ja Alvar Aalto. He toimivat yhteistyössä tekstiilitaiteilija Dora Jungin ja juuri perustetun Artek-yhtiön kanssa. Vaikka Aalto yleensä suunnittelikin itse niin rakennuksen kuin sen sisätilatkin, on tässä kohtaa tehty poikkeus. Ikkunoista avautuu kaunis näkymä Esplanadin puistoon, jota kelpaa ihastella ruokaa odottaessa.

Kyseessä on siis klassinen ja tyylikäs ravintola, jonka sisustus kunnioittaa mennyttä vielä nykyäänkin. Teatteriravintola trendi ei ole Savoyta tavoittanut, eikä tarvitsekaan. Ravintolasali itsessään noudattaa edelleen Aaltojen suunnitelmaa ja on jopa Helsingin kaupunginmuseon suojeluksessa. Toki vuosien varrella on tehty päivitystä, jotta tila pysyisi viihtyisänä, mutta aina alkuperäistä kunnioittaen.

Savoyn kunnioitettavat kanta-asiakkaat

Kuuluisin kanta-asiakas ravintolassa oli varmasti Marsalkka Mannerheim, jonka kantapöytä on edelleen paikallaan, ravintolan kulmauksessa heti keittiön vierellä. Häntä voinee kiittää myös ravintolan ruoan venäläisvaikutteista, joskin ruoka muutoin on suomalais-ranskalaista. Jos ruoka on upeaa, niin sitä ovat myös näkymät. Ympärivuotiselta lasitetulta terassilta avautuu upea näkymä Helsingin Tuomiokirkolle. Ruokaa ei todellakaan pääse moittimaan, se valmistetaan samalla filosofialla kuin alun perinkin, kotimaisia perinteitä ja raaka-aineita kunnioittaen.

Avainsanat: